Klíma fűtésre

Sokan kérdezik érdemes-e klímával fűteni mennyire költséges az? Számoljunk kicsit.

Első lépés megérteni, hogy mit jelent SCOP érték.

A SCOP a szezonális teljesítmény együttható. Fűtési szezonra vonatkozó érték, amit az éves fűtési igény és az éves, fűtésre használt energiafogyasztás elosztásával kapunk meg.

Példa: SCOP 4.1

Ez azt jelenti, hogy ha a klíma 1kw-ot fogyaszt, akkor a 4.1kw-os teljesítményt tud leadni.

Tehát a klímánkat bekapcsoljuk egy 18 fokos szobában. A beállított hőfok 23 fok. Amíg a szoba hőmérséklete nem éri el ezt az értéket addig a klímánk csökkenő fogyasztás mellett fűt. Amennyiben ezt elérte, akkor a kompresszor teljesítménye visszacsökken, mondjuk 350 wattra. A szinten tartás miatt 350 wattos óránkénti fogyasztás mellett 1435 wattos teljesítményt ad le. Ha túllépi ezt a hőfokot, akkor a klímánk lekapcsol addig amíg, lejjebb megy a hőmérséklet. Tehát az 1 órából lehet, hogy csak 30 percet üzemel.


Spóroljunk még!

 

Ha adott házban lévő hőszivattyúk (klímák) SCOP értéke ezt a 4.1-es értéket eléri, akkor igényelhető hozzá „H” tarifa. Ennek a tarifának a segítségével minden év október 15-től április 15-ig kedvezőbb lehetőség van elszámoltatni a villamos-energia fogyasztást.

Az ára 2523 kWh/év-ig 35,2 Ft/kWh kedvezményes áron érhető el, 2523 kWh/év felett pedig 70,1 forint az árszabás kWh-ként.

H tarifa bővebben: https://www.eon.hu/hu/lakossagi/aram/muszaki-ugyek/h-arszabas.html

E-on árak: Áram árak – Lakossági – E.ON (eon.hu)